Wednesday, 19 April 2017

29. PERASAAN KITA KEPADA TUHAN

Apa beza apabila anda memegang anak sendiri (anak kecil yang berumur 7 tahun ke bawah) dengan anak orang lain?

Tentunya perasaan (feeling) anda akan berbeza. Jika anak sendiri, biasanya anda akan mempunyai perasaan seperti kasih, sayang, mesra, seronok dan sentiasa ingin bersamanya. Ini berbeza jika anak orang lain biasanya anda tidak ada perasaan seperti anak sendiri. Memang anda kelihatan sangat gembira semasa ketika merangkul anak orang lain tetapi adakah dalam hati anda itu sedemikian rupa? Mungkin belum tentu sama seperti yang anda tunjukkan di depan ibu bapa mereka.

Apabila anda tak ada feeling, anda kurang atau tak akan peduli dengan anak orang lain. Berlainan dengan anak sendiri yang anda ada feeling yang tinggi, anda begitu peduli dan sangat sensitif dengan keperluannya. Sanggup laku apa sahaja demi keperluan anak anda.

Bagaimana pula dengan solat? Sudahkah anda mempunyai feeling dengan Allah seperti kasih, sayang, gembira dan sentiasa ingin mendekatiNya kerana walau pun anda sentiasa bersolat sama ada di rumah atau di masjid anda mungkin buat sekadar buat sahaja disebabkan adat, ikutan atau disuruh oleh ibu bapa atau kerana orang lain buat.

Jika belum bererti anda masih belum dapat melakukan perubahan untuk menjadikan diri anda lebih baik kerana anda tidak ada feeling kepada Allah. Anda bersolat tetapi kerana tiada feeling maka anda tidak sensitif dengan suruhan dan larangan daripada Allah seperti mana anda tak ada feeling terhadap anak orang lain!

Berusahalah supaya anda dapat mewujudkan feeling dan setelah berjaya memperolehinya, anda tidak sukar lagi untuk berubah menjadi insan sentiasa mematuhi segala suruhan dan meninggalkan segala larangan daripada Allah.

No comments:

Post a Comment