Thursday, 20 April 2017

34. JAUHKAN MAKSIAT

Anda mungkin boleh termenung sesudah  melakukan sesuatu perkara yang baik atau sebaliknya. Perkara tersebut adalah berkaitan dengan wanita. Katakan anda telah keluar dengan seorang teman wanita berduaan pada waktu malam. Pada masa itu anda berpeluang untuk melakukan apa sahaja terhadap teman wanita anda kerana ia sudah memberi kerelaan kepada anda. Walau pun berpeluang namun anda tetap tidak mengambil kesempatan. Setelah belanjanya makan, masing-masing pulang ke rumah.Ketika anda berbaring di atas katil untuk tidur anda langsung termenung dengan meletakkan tangan di atas dahi lantas teringat peristiwa bersama teman wanita tadi sambil berkata, "Kenapakah aku tidak mengambil kesempatan meniduri teman wanitaku tadi, lagi pun aku boleh bertaubat jika aku terlanjur". Tanpa disedari anda pun terlena dibuai mimpi.


Itu merupakan salah satu termenung tetapi ada lagi sejenis termenung yang boleh terjadi pada anda iaitu katakan apabila anda keluar bersama teman anda tadi anda telah meniduri dan melakukan keterlanjuran terhadapnya. 

Sstelah anda barada di rumah dan ketika hendak tidur, anda terus meletakkan tangan di atas dahi sambil termenung dan berkata, "Kenapakah aku melakukan perkara yang terkutuk itu". Kemudian anda pun tertidur.Antara kedua-dua jenis termenung itu, mana satukah yang lebih bagus. Sudah tentu jawapan adalah termenung yang awal kerana biarlah kita menyesal kerana tidak melakukan maksiat daripada menyesal akibat melakukannya.

No comments:

Post a Comment