Thursday, 20 April 2017

36. KEJAYAAN PADA BILA-BILA MASA

Biasanya kita akan meraikan kejayaan dgn perasaan gembira apabila berhasil mencapainya. 

Kejayaan yg kita raikan itu adalah berdasarkan kejayaan yg ditetapkan oleh pihak lain spt masyarakat dan negara.

Contohnya berjaya dlm peperiksaan, sukan, kerjaya, percintaan, bisnes atau penganugerahan.

Untuk mencapai sasaran itu kita terpaksa menunggu masa yg lama dan belum tentu lagi semuanya akan berhasil. Jika inilah yg kita tunggu bererti dlm setahun hanya berapa kali shj yg dapat menikmati kejayaan dan kegembiraan. Itu pun kalau berhasil.

Sebenarnya kita tidak perlu menunggu kejayaan yg dicipta oleh pihak lain sehaja tetapi kita juga boleh menciptakan sendiri kejayaan. Antaranya spt amanah. Katakan kita merupakan seorang pegawai tinggi dlm sebuah agensi kerajaan. Kita berdepan dgn dua pilihan iaitu sama ada menaikkan pangkat staf yang layak tetapi mempunyai hubungi peribadi yg kurang baik dgn kita atau staf yg tak layak tetapi mempunyai hubungan peribadi yg baik dgn kita.

Katakan kita berjaya membuat keputusan yg tepat walau pun berat iaitu kita memilih staf yg layak. Hasilnya kita meraikan kejayaan itu.

Contoh lain spt kita berhasil mengemas rumah, membaca atau menulis buku, masak makanan yg sedap, membaiki kereta yg rosak dan sebagainya. 

Setiap kali kita berjaya kita boleh raikan bersama keluarga atau kawan-kawan. Kita boleh perbanyakkan kejayaan yg kita cipta sendiri dan tidak perlu menunggu kejayaan ciptaan pihak lain yang mengambil masa yg lama.

Melalui cara ini kita mampu mencipta kejayaan setiap hari atau minggu atau bulan. Setiap kejayaan itu kita boleh raikan mengikut kemampuan kita sendiri. Kita akan dapat merasakan kebahagiaan setiap kali kita meraikan kejayaan.

Kenapa kita perlu meraikan kejayaan setahun sekali atau sehari drp 365 hari pada hal kita boleh melakukannya sebanyak lebih drp 50 kali dlm setahun untuk membahagiakan diri kita.

No comments:

Post a Comment