Sunday, 7 May 2017

38. TERUSKAN USAHA

Untuk mendapat sesuatu yang kita inginkan tidaklah mudah seperti yang kita sangka. Kita selalu nampak orang berjaya dalam bidang tertentu seperti menjadi usahawan dalam bidang menjual beras, kita pun nak berniaga beras supaya dapat berjaya seperti usahawan itu. Sebenarnya kalau kita mendampinginya barulah kita tahu bahawa sebelum berjaya ke tahap itu ia telah berusaha berterusan tanpa henti dan pernah mengalami beberapa kali kegagalan. Akan tetapi oleh kerana ingin berjaya, ia terus berusaha tanpa mengenal putus asa.

Semakin banyak kita gagal sebenarnya semakin banyak kita mendapat pengalaman. Jika kita gunakan pengalaman-pengalaman itu sudah pasti kejayaan yang bakal kita kecapi adalah tinggi atau besar.
Berapa banyak kegagalan yang kita alami janganlah kita melihat sebagai kelemahan tapi hendaklah dilihat sebagai kekuatan.
Umur pula bukan menjadi ukuran untuk berjaya asalkan kita berusaha dan terus berusaha. Sekarang kita tidak hairan lagi mendengar cerita bahawa mereka yang berumur 20 an sudah berjaya mendapat pendapatan bulanan melebihi RM30,000.00 bahkan ramai sudah bergelar jutawan.
Mereka berjaya bukan kerana nasib tetapi kerana mereka sanggup berusaha dan terus berusaha berbanding dengan mereka yang tidak berjaya adalah kerana mereka tidak mempunyai kekuatan untuk terus berusaha dan akhirnya mereka ditinggalkan oleh orang yang terus berusaha.

No comments:

Post a Comment