Tuesday, 9 May 2017

41. SAAT UNTUK BERUBAH

Kalau kita sudah berkeluarga dan mempunyai beberapa orang anak tidak ada siapa yang berani berkata bahawa kesemua anaknya itu, 100 peratus berpuashati dengan kita. 

Kita jangan marah kepada mereka. Tanyalah pada diri sendiri kenapa mereka marah dan tidak berpuashati kepada kita.

Biasanya kita akan menemui jawapan dalam dua aspek:

Aspek pertama, mereka tak puas hati kerana kita sering nasihatkan supaya rajin belajar, buat kerja rumah, mengemas rumah, jangan bergaduh dengan adik beradik, jangan tinggalkan solat, menghormati orang tua, jangan membazir, jangan ponteng sekolah, jangan mengumpat, jangan cepat marah dan perkara-perkara yang memberi kebaikan kepada mereka.

Aspek kedua, mereka marah dan tak puashati dengan kita kerana kita suruh mereka rajin tetapi kita malas, kita suruh mereka jangan ponteng sekolah tetapi kita sering tuang kerja, kita suruh mereka jangan menbazir tetapi kita banyak habiskan wang untuk perkara yang tidak berfaedah, kita suruh mereka adil tetapi kita selalu pilih kasih atau bulu, kita suruh mereka jaga amanah tetapi kita selalu terima wang haram.

Jika disebabkan aspek pertama, kita tidak perlu berubah tetapi teruskan kerana apabila kita sudah tiada atau mereka sudah berkeluarga, kita akan diingati dan dihormati.

Akan tetapi jika disebabkan aspek kedua, kita perlu berubah supaya anak-anak kita akan menghormati kita sama ada sewaktu kita masih ada atau sebaliknya.

bagaimana pula kalau di pejabat atau organisasi  mana? Jawapannya adalah sama sahaja di mana-mana pun.

No comments:

Post a Comment