Wednesday, 10 May 2017

43. KEJUJURAN KITA

Menjadi orang jujur ​​bererti anda memilih untuk bersikap tidak berbohong, mencuri, menipu atau memperdayakan. Apabila kita jujur, kita membina kekuatan peribadi dan membolehkan kita untuk menjadi insan yang disenangi Tuhan dan orang lain.

Pada awal kehidupan, kita mengetahui bahawa ketidakjujuran mendapat untung jangka pendek sahaja. Ia boleh menyelesaikan masalah dengan cepat dan boleh mecapai tujuan kita.

Ia lebih mudah untuk menyenangkan orang di sekeliling kita dan kita semua memiliki tabiat sama cuma darjahnya sahaja yang berbeza. Malangnya, keuntungan jangka pendek itu membuahkan kerugian dalam jangka panjang.

Amalan kehidupan yang jujur ​​memerlukan usaha berterusan terutamanya pada peringkat permulaan. Ia memerlukan niat untuk memilikinya dan langkah-langkah awal harus dilakukan.

Apabila ia mula mendapat momentum dalam hidup anda dan anda mula menyedari banyak manfaatnya, kejujuran akan menjadi lebih mudah dan mengembirakan untuk diamalkan.

Ada empat kebaikan utama apabila kita jujur.

1- Kejujuran menarik kejujuran. Persahabatan dengan rakan menjadi lebih akrab kerana mereka tertarik dan menghargai kejujuran anda. Mereka merasa bangga dapat mendekati dan berkawan dengan orang jujur. Kawan-kawan yang jujur akan mencari orang jujur untuk didampingi. Anda di kelilingi oleh orang-orang terbaik dan dipercayai oleh orang lain. Orang jujur memiliki tahap keyakinan dan ​​kepercayaan diri yang tinggi. Merubah sikap daripada jujur kepada tidak jujur bermakna menghilangkan kekuatan dan keyakinan diri sendiri.

2 - Meningkatkan tahap kesihatan anda. Kejujuran telah dikaitkan dengan impak yang boleh mengurangkan selsema, keletihan, kemurungan dan kecelaruan. Ketidakjujuran perlu dielakkan. Ketidakjujuran memberi kesan sebaliknya yang boleh mengurangkan tahap kesihatan anda. Sepatah perkataan yang tidak jujur seperti ya atau tidak dalam sesuatu pengakuan dengan pihak tertentu boleh memberi kesan ketidaktenangan bertahun-tahun lamanya ke atas diri anda.

3 - Hubungan lebih harmonis. Tanpa kejujuran kata-kata seperti "I love you" tidak ada asas bagi hubungan yang berkekalan atau menyeronokkan. Perhubungan hanya sementara dan tidak berkekalan setelah diketahui luahan itu sebenarnya tidak jujur. Kejujuran adalah suara untuk cinta yang membina kepercayaan. Tanpa kejujuran menjadi satu pembohongan dengan sendirinya menghasilkan perhubungan yang jelek. Perhubungan kasih, sayang dan cinta lebih harmonis melalui kejujuran kita tanpa mengira siapa seperti kekasih, suami isteri dan keluarga, saudara mara dan rakan.

4 - Dapat mengelakkan kekeliruan. Apabila orang tidak mengetahui kebenaran, mereka akan cuba meneka. Ketidakjujuran ​​tentang sesuatu boleh menyebabkan orang ramai cuba memikirkan apa sebenarnya yang anda tidak nyatakan itu. Ini boleh mewujudkan gossip, yang kemudiannya boleh memupuk lebih pembohongan dan penipuan. Akhir sekali boleh menyebabkan lebih ramai orang berasa terluka dan dikhianati apabila kebenaran akhirnya terbongkar. Semuanya ini boleh dielakkan jika kejujuran telah digunakan pada awal-awal lagi.

Perhubungan atau persahabatan terbaik adalah kejujuran anda. Ia mungkin sukar untuk dilafaz dan boleh menimbulkan konflik tetapi percayalah dalam jangka panjang kejujuran memberi cukup banyak manfaat kepada diri anda dan orang lain.

No comments:

Post a Comment